حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

شنبه, ۱۷ شهریور , ۱۴۰۳ 4 ربيع أول 1446 Saturday, 7 September , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 1038 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 2 تعداد دیدگاهها : 0×
حجاب و عفاف آثار مثبت فردی و اجتماعی در زندگی انسان ها را بدنبال دارد
23 جولای 2016 - 3:34
شناسه : 3362
بازدید 628
6

    حجاب و عفاف نه تنها مقوله ای دینی است بلکه هر فطرت پاکی ضرورت آن را درک می کند اما این روزها عده ای با عبور از این امر فطری حجب و حیا را کنار گذاشته و با عادی سازی بی حجابی و بد حجابی و شاید بعضا به نام آزادی سعی در […]

ارسال توسط :
پ
پ

 

 

حجاب و عفاف نه تنها مقوله ای دینی است بلکه هر فطرت پاکی ضرورت آن را درک می کند اما این روزها عده ای با عبور از این امر فطری حجب و حیا را کنار گذاشته و با عادی سازی بی حجابی و بد حجابی و شاید بعضا به نام آزادی سعی در تغییر نوع پوشش و مراودات اجتماعی دارند به همین منظور گفتگویی را با خانم غلامی مدیر مدرسه علمیه ریحانه الرسول (س) قشم انجام داده ایم تا در این خصوص نظرات خود را بیان نمایند.

حجاب و عفاف نه تنها مقوله ای دینی است بلکه هر فطرت پاکی ضرورت آن را درک می کند اما این روزها عده ای با عبور از این امر فطری حجب و حیا را کنار گذاشته و با عادی سازی بی حجابی و بد حجابی و شاید بعضا به نام آزادی سعی در تغییر نوع پوشش و مراودات اجتماعی دارند به همین منظور گفتگویی را با خانم غلامی مدیر مدرسه علمیه ریحانه الرسول (س) قشم انجام داده ایم تا در این خصوص نظرات خود را بیان نمایند.
برای نخستین سئوال بفرمائید دین تا چه حدی بر مساله حجاب و حدود آن تاکید دارد ؟
با مراجعه به ایات و روایات موجود در منابع دینی می توانیم به راحتی به اهمیت و تشویق دین به مساله عفاف و حجاب پی برد. مثلا خداوند متعال درایات ۳۰ و ۳۱ سوره مبارکه نور زنان و مردان با ایمان را به «غضّ بصر» و حفظ عفت و پاکدامنی ونهی از ارتکاب محرمات، امر می نماید و مستثنیات حجاب را بیان می نماید.یا در ایه ۵۹ سوره مبارکه احزاب نیز خداوند برای شناخته شدن زنان مسلمان از غیر مسلمان و مصونیت انان از ازار و اذیت منافقان و مزاحمان توصیه می کند که همسران و دختران پیامبر(ص) و همچنین زنان مومنه از پوششی به اسم « جلباب» ( روسری های بلند) استفاده نمایند. در روایت هم می بینیم که مثلا در مقوله ازدواج به جوانان توصیه شده که در کنار سایر ملاک های ازدواج، به عفت و حیای دختر و خانواده وی، هم توجه شود.با مراجعه سیره حضرت زهرا(س) و دختر گرامی شان حضرت زینب (س) هم می توان حجاب عملی را در سرتاسر زندگی شان مشاهده نمودو از ان بزرگواران الگو گرفت.
حجاب چه اثری در زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد؟
طبیعتا هر دستور و حکمی که خداوند متعال برای ما انسان ها در چارچوب شرع وضع نموده مبتنی بر مصالحی است که به سود خود انسان هاست. امر خداوند به رعایت حجاب نیز قطعا دارای مصالح و ثمراتی است که در صورت رعایت آن، اثار مثبت فردی و اجتماعی در زندگی انسان ها بر جای خواهد گذاشت و خدای ناکرده اگر به مساله حجاب بی توجهی گردد متقابلا زیان و پیامدهای منفی آن متوجه فرد و اجتماع خواهد شد.
بطور خلاصه رعایت حجاب می تواند حافظ ارزش های انسانی مثل حجاب و عفاف و حیا بشود و این ارزش ها برای مرد و به ویژه زن مسلمان همان ذاشته ها و سرمایه های وجودی افراد است ؛ در سایه رعایت آن جلو هوس بازی و نگاه های مسموم و هرزه برخی افراد بی قید و بند گرفته می شود ؛ باعث می شود محبت در کانون خانواده متمرکز شود ؛ باعث می شود امیال جنسی انسان در مسیر صحیح خودش آنطور که مد نظر اسلام است قرار بگیرد؛ که این خود ضامن سلامت نسل انسان نیز می شود؛ رعایت حجاب موجب تحکیم بنیان خانواده می شود، اگر خانمی با عرضه جاذبه و زیبایی خود در جامعه ظاهر شود موجب اسیب زدن به روحیه مسئولیت پذیری و تعهدافراد در اجتماع کی گردد که اثر مخرب آن متوجه نهاد خانواده خواهد شد. یکی از آثار مهم رعایت حجاب ایجاد آرامش روانی فردی و اجتماعی است.متاسفانه حضور افراد بد حجاب در جامعه علاوه بر التهابات جسمی موجب التهابات روحی و روانی افراد هم خواهد شد. باعث صرفه جویی اقتصادی هم می شود چون در صورت رعایت حجاب هزینه ها صرف تهیه لوازم آرایشی یا انواع لباس مبتذل نمی شود؛ در اثر رعایت حجاب میزان کارآمدی افراد در جامعه افزایش خواهد یافت؛ یکی از سدهای مهم دفاعی ما رعایت حجاب و ترویج آن در مقابل تهاجمات فرهنگی و جنگ نرم دشمنان قسم خورده است.
آیا حجاب فقط در پوشش ظاهری انسان خلاصه می شود؟
خیر. در پاسخ به سوال شما باید گفت حجاب دارای دو بعد هست؛ یکی بعد کمی و ظاهری و دیگری بعد کیفی یا باطنی آن. امروز اگر خانم یا اقایی تنها به ظاهر حجاب اکتفا کند اصطلاحا به ایشان باحجاب گفته می شود ولی بهترین حالت این است که علاوه بر ظاهر، انسان از درون و باطن و قلب هم، نسبت به مساله حجاب معرفت داشته و ان را بپذیرد، اگر چنین اتفاق مبارکی بیفتد حجاب جایگاه و مفهوم واقعی اش را نزد افراد پیدا خواهد کرد، و آن اثر بخشی و نتیجه مطلوب و مورد انتظار را در پی خواهد داشت. و ان را به دیده یک امر اجباری نگاه نمی کنند؛ چرا که وقتی پذیرش حجاب و هر سایر احکام الهی در قلب ایجاد گردد و فرد بینش و معرفت لازم را به دست آورد، لبریز از عشق الهی می شود و از مسائلی نظیر خود شیفتگی، تبرج و عرضه خود به دیگران فاصله می گیرد و به سوی ارزش های الهی حرکت می نماید و این ثمره پیوند ظاهر و باطن حجاب است.
برای ترویج فرهنگ حجاب و عفاف از چه راهکارهایی می شود استفاده نمود؟
همانطور که همه ما در جریان هستیم یکی از مطلابات مقام معظم رهبری احیا و ترویج سبک زندگی اسلامی است. یکی از ابعاد سبک زندگی اسلامی رعایت حجاب و حساسیت نسبت به این فرمان الهی است. وقتی به شیوه حجاب حضرت فاطمه زهرا (س) نگاه می کنیم حضرت چه در منزل در مقابل افراد نامحرم و چه وقتی در بطن اجتماع قرار می گیرند حجاب اسلامی را به بهترین و کامل ترین نحو حفظ می کردند که این می تواند برای بانوان ما یک الگوی تمام عیار باشد و ثابت می کند که رعایت حجاب منافاتی با حضور اجتماعی زن در جامعه ندارد؛ توجه به مساله حجاب و عفاف و پرداختن به این مهم، در متون آموزشی ما در مقاطع مختلف می تواند نقش موثری در ترویج و پذیرش بهتر حجاب و عفاف خواهد داشته باشد. علاوه بر آن نمی توان از نقش مربیان پرورشی و معلمان عزیز غافل شد. معلمان ما باید خود عملا به مساله حجاب توجه نمایند تا بتوانند الگویی عملی برای تشویق دانش آموزان نسبت به این باشند.
صدا و سیما می تواند نقش مهمی در این زمینه داشته باشد؛ به عنوان مثال قهرمان زن در فیلم که نقش مثبتی دارد با پوشش حجاب در فیلم ایفای نقش نماید. متاسفانه توی برخی فیلم های ما دیده می شود که خانم های که در فیلم با چادر ایفای نقش می کنند عموما نقش های خرافی به ان ها داده شده یا انسان های بدبخت و گرفتارو شکست خورده در زندگی هستند که این ممکن است در برخی افراد دید منفی نسبت به حجاب ایجاد نماید. بخصوص بازیگرانی مه محبوبیت خاصی در جامعه بخصوص جوانان دارند.
برای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب نباید از ظرفیت و توانمدی هایی موجود در بین روحانیون و حوزه های علمیه، دانشگاه ها، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ، سازمان تبلیغات، بسیج و خلاصه نهاد هایی که به نوعی با فرهنگ و فکر و اعتقادات مردم سرگار دارند غفلت کرد.
احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه نقش مثبتی می تواند در این خصوص داشته باشد. برای این فریضه دولت و مسئولان امر و مردم باید در کنار هم به این مساله توجه نمایند . متاسفانه ما شاهد هستیم که دشمن با ترفند حیا زدایی بخصوص از طریق شبکه های اجتماعی و وسایل ارتباط جمعی نظیر؛ماهواره و اینترنت با نمایش دادن فیلم های مبتذل و مغایر با مقدسات دینی با حربه حیا زدایی ، فرهنگ و فکر جوانان ما را استحاله می نمایند و این فریضه اگر در مسیر صحیح خودش اجرا گردد قطعا در دعوت به معروف و کنار گذاشتن منکرات بسزایی خواهد داشت.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.